Naam vereniging

Wat betekent Provero?

De naam Provero betekent op zichzelf niets, het is ook geen afkorting. De naam is in 2009 bedacht door de oprichters van onze vereniging. Het idee was om de vereniging de naam ‘Prometheus, vereniging voor ruimtelijke ordening en ict te geven’. Een hele mond vol , vooral voor een webadres. Voor het gemak werd dit provero.nl en daarmee was de nieuwe naam geboren, zonder dat dit een afkorting is van die lange naam. Inmiddels is Provero uitgegroeid tot een vakvereniging met een focus op de digitale aspecten van het omgevingsrecht.

Wat heeft Prometheus er mee te maken?

Prometheus is de kleinzoon van Gaia, de oermoeder aarde. Verder is Prometheus de broer van Atlas. Prometheus stal het vuur van de goden en gaf dit aan de mensheid, als middel om een technische beschaving te ontwikkelen. Prometheus wordt ook als leraar voorgesteld, die de mensen leert vooruit te zien. Zijn naam betekent “vooruitdenkende”, hij kon in de toekomst kijken.

Dit past allemaal prima bij onze vereniging, immers: de digitale aspecten van het omgevingsrecht hebben ook alles te maken met vooruitzien (plannen maken), het ordenen van het aardoppervlak (Gaia), de weergave daarvan (Atlas) en het ontwikkelen van een technische beschaving op dit vlak (ict). Prometheus is dus een soort beschermheilige van Provero.

Hiernaast zie je een schets uit circa 1636 (Prado, Madrid) van Peter Paul Rubens. Op deze schets is Prometheus te zien, net nadat hij het vuur heeft gestolen van de Olympische goden. Het vuur is ook terug te vinden in het logo van Provero.